Actualitat iMove

Trencament fibril·lar: Quins símptomes causa i com es tracta?

Dur a terme una recuperació activa i un seguiment de l’evolució de la lesió són dos factors clau perquè el tractament sigui reeixit.

El trencament fibril·lar o muscular és un tipus de lesió que està estretament lligada a la pràctica esportiva, tot i que les persones que portin un estil de vida més sedentari no estan exemptes de patir-la. Es pot ocasionar de manera directa, quan es produeix un traumatisme directe a la zona afectada, o de manera indirecta, quan el múscul realitza una contracció violenta acompanyada d’un estirament simultani suficient com per trencar les estructures fibril·lars.

Els símptomes més recognoscibles que causa el trencament fibril·lar al pacient són:

  • Dolor sobtat i intens.
  • Hematoma causat pel trencament de vasos sanguinis.
  • Pot generar dificultat funcional a causa de la contracció dels músculs adjacents.

Normalment, “la gravetat de la lesió va lligada a les estructures musculars que estan afectades”, afirma el doctor Jordi Marcos, especialista en medicina de l’activitat física i de l’esport i ecografista musculoesquelètic de iMove Traumatologia. En aquest sentit, “els trencaments fibril·lars que tenen pitjor pronòstic són les que afecten les estructures miotendinoses encarregades d’unir el múscul i el tendó”, exposa l’especialista.

Recuperació activa per tractar el trencament fibril·lar

Cada trencament fibril·lar ha de ser tractada manera personalitzada, però sí que hi ha uns aspectes essencials que es repeteixen. “Durant les primeres 72 hores cal fer repòs esportiu, elevar l’extremitat afectada i controlar el vessament i l’hematoma aplicant fred localment. A més, en cas que sigui necessari, també prescrivim algun analgèsic oral per mitigar el dolor “, descriu el doctor Jordi Marcos.

Superades aquestes primeres hores posteriors a la lesió, s’inicia una nova fase de l’tractament de les ruptures fibril·lars. Una de les característiques que marca aquesta etapa és es porta a terme un tipus de recuperació activa. “Es comença a mobilitzar la zona afectada fent activació isomètrica combinada amb sessions de fisioteràpia per relaxar les fibres musculars, drenar l’hematoma, i que la cicatriu que vagi generant el múscul evolucioni durant tot el procés de recuperació perquè sigui el més funcional possible” , assenyala l’especialista en medicina esportiva de iMove Traumatologia.

Realitzar una correcta recuperació de les ruptures fibril·lars i evitar les precipitacions a l’hora de tornar a iniciar la pràctica esportiva és fonamental. “La lesió muscular no és un tipus de lesió que retiri a l’esportista de l’activitat esportiva durant molt de temps, però sí que té un elevat risc de recaiguda”, apunta el doctor Jordi Marcos de l’equip de iMove Traumatologia. Per reduir les opcions de recaiguda, fer un seguiment constant de l’evolució de la lesió és molt important, ja que així es controla la seva cicatrització i s’introdueixen les pautes de recuperació més adequades.

Notícies relacionades

Veure més notícies