Blog iMove

Què és la rizartrosi o artrosi del dit polze?

Què és la rizartrosi o artrosi del dit polze?

És una alteració degenerativa de la mà causada per una pèrdua progressiva del cartílag que esmorteeix la fricció de l’articulació del dit polze amb el canell.

La rizartrosi o artrosi del polze és una alteració degenerativa de l’articulació trapecimetacarpiana que uneix el dit polze al canell. Aquesta articulació i el polze són fonamentals per fer una de cada dues activitats diàries, des d’obrir una porta a agafar objectes. El desenvolupament d’aquesta patologia va estretament lligat a l’ús intensiu a què se sotmeten les dues parts de la mà.

Fins fa ben poc, la rizartrosi era una patologia pròpia de la gent gran, especialment dels que havien exercit activitats o treballs amb moviments forçats de manera repetitiva amb els dits durant anys. Tot i això, l’ús de les noves tecnologies i, fonamentalment, els smartphones, han provocat en els últims anys un repunt de casos.

El 2014 la revista The Lancet va fer ressò d’un cas descrit per la doctora espanyola, Inés Fernández Guerrero, en què una pacient patia debilitat i dolor als polzes i els canells de les dues mans després d’haver estat enviant missatges per WhatsApp de manera massiva. Va ser així com es va encunyar el terme “WhatsAppitis” per modernitzar el nom d’una malaltia coneguda, la rizartrosi.

“El moviment repetitiu amb el dit polze en utilitzar els smartphones provoca un desgast a l’articulació. Per aquest motiu, aquesta patologia està anant a més des de fa un anys, i preveiem que en el futur la seva incidència segueixi augmentant”, explica el doctor Jordi Font, director mèdic de l’equip iMove Traumatologia, on lidera la Unitat de Cirurgia i Microcirurgia de la Mà i el Colze

Com es manifesta la rizartrosi

La rizartrosi es produeix quan el cartílag articular, que amorteix la fricció de les articulacions dels dits, es degrada. Això pot ser conseqüència de l’edat o de la repetició de posicions o moviments molt forçats durant períodes prolongats de temps. Aquesta artrosi de mà comença amb dolor a la base del dit polze i va en augment amb l’activitat. “El pacient sent dolor quan fa el moviment de pinça amb els dits. Per exemple, quan obre un pot, quan passa les pàgines del diari o quan utilitza el mòbil. L’aparició d’aquest dolor és el que fa que pacients acudeixin a la consulta”, exposa el traumatòleg Jordi Font.

Els símptomes més habituals de la rizartrosi són:

Dolor a la base del polze, que pot aparèixer a les dues mans, encara que sol ser més intens a la dominant. Aquest dolor millora amb el repòs i augmenta amb linici del moviment.

Pèrdua de força progressiva que dificulta la realització de determinats gestos manuals, com ara obrir una llauna.

Manca de mobilitat i sensació de rigidesa a l’articulació trapeciometacarpiana.

La rizartrosi és una malaltia inflamatòria crònica que tendeix a empitjorar de manera progressiva. “Si no s’atura, aquest dolor anirà en augment i provocarà la pèrdua de la força de la funció de pinça i, en casos més avançats, una deformitat a la base del polze”, conclou l’especialista d’iMove Traumatologia.El tractamentés preferentment conservador, basat en la utilització d’antiinflamatori, utilitzant una fèrula per restringir el moviment de l’articulació, així donar repòs a l’articulació. Encara que, el més important és començarcom més aviat millor larehabilitació amb un fisioterapeuta. El tractament quirúrgic és adequat sempre que el tractament conservador no hagi tingut efecte, mitjançant la col·locació d’una pròtesi, fixació del’articulació (artrodesi), o artroplàstia de suspensió (resecció del trapeci amb reconstrucció dels lligaments).

Notícies relacionades

Veure més notícies