Actualitat iMove

Què és la luxació d’espatlla?

L’espatlla és una articulació que està formada per la clavícula, l’escàpula i l’húmer. La luxació d’espatlla és una lesió que es produeix quan el cap de l’húmer es surt d’una cavitat anomenada glenoides, es desplaça de la seva localització habitual, ocasionant un intens dolor que impedeix moure el braç. En bona part dels casos la sortida del cap de l’húmer es produeix desplaçant cap a la part anterior de l’espatlla, de manera que la lesió es fa evident per la deformació que experimenta espatlla.

“La luxació d’espatlla és un tipus de lesió que es dóna més en gent jove”, afirma el doctor Fernando Santana, responsable de la Unitat d’Espatlla de iMove Traumatologia. Normalment, es produeix a causa d’un traumatisme practicant una activitat esportiva, tot i que també es presenten casos de pacients que pateixen luxacions en moviments habituals quotidians. “El 60% de les vegades les luxacions són per causes traumàtiques. Mentre que el 40% s’originen per alteracions morfològiques genètiques, hi ha persones que tenen més predisposició a patir aquest tipus de luxació “, segons l’especialista.

Luxació recidivant d’espatlla

En una luxació aguda d’espatlla, el tractament indicat és, després que l’expert en traumatologia obtingui un detallat estudi d’imatge, la reducció de la luxació per recol·locar al seu lloc l’articulació. Ara bé, “el tractament definitiu depèn de cada pacient”, exposa el responsable de la Unitat d’Espatlla de iMove Traumatologia.

“El principal problema de la luxació és que es converteixi en una luxació recidivant, i que cada vegada amb menys esforç l’espatlla d’aquesta persona perdi contacte articular i es luxe”, indica el doctor Santana. És el que s’anomena una luxació de repetició, en la qual els nous episodis no requereixen necessàriament un xoc o cop d’alta energia, sinó que pot ser suficient amb un lleu moviment perquè l’espatlla es luxe. “Es dóna la circumstància que en pacients que ja han presentat diversos episodis de luxació, normalment es limiten ells mateixos el moviment per evitar que la lesió es repeteixi, i això resulta molt incapacitant per a un individu jove”, apunta l’expert de iMove.

Per tractar aquests casos de luxacions reiterades “el tractament és quirúrgic”, diu el doctor Santana. Habitualment, afirma, “es poden corregir les lesions mitjançant tècniques quirúrgiques poc invasives com l’artroscòpia”. No obstant això, quan això no és possible, en fases més avançades de la lesió d’espatlla, pot ser necessari aplicar tècniques de cirurgia oberta mitjançant topalls ossis. És per això que, en pacients que presentin episodis repetits de luxació, no és recomanable la pràctica d’esports de risc, ja que poden tenir desafortunades conseqüències.

Notícies relacionades

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas vitae fringilla mauris. Nam sed purus tincidunt

Veure més notícies
Cirurgia robòtica MAKO
iMove el primer centre de Catalunya en incorporar la tecnologia MAKO,
la cirurgia protèsica de genoll i maluc assistida per braç robòtic intel·ligent.