Blog iMove

Què és la inestabilitat crònica de turmell provocada per un esquinç mal curat?

La inestabilitat crònica de turmell és una de les principals seqüeles que pot deixar un esquinç de turmell mal curat. Si aquesta alteració del turmell no s’aborda com cal, a llarg termini pot condicionar negativament la mobilitat diària de la persona afectada, provocant dolor i dany al cartílag del turmell.

L’esquinç de turmell, una lesió infravalorada

L’esquinç de turmell constitueix una de les lesions més freqüents del sistema musculoesquelètic. “A Espanya es produeixen, aproximadament, 1,5 milions de torçades de turmell anuals”, exposa el doctor Jordi Vega, especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia de la Unitat de Peu i Turmell d’iMove Traumatologia. De vegades, un dels problemes derivats de la freqüència amb què es dóna aquest tipus d’afecció és que les persones en fan cas omís. “La tracten com a intranscendent i tornen a les seves activitats rutinàries sense haver-la curat correctament”, afirma.

Un esquinç mal tractat pot fer que els lligaments no cicatriquin correctament i el turmell quedi inestable. En aquest cas, l’energia necessària per patir un nou esquinç és cada cop menor i el turmell es torça o falla de manera més habitual i més fàcilment. “És el que s’anomena una microinestabilitat. El pacient nota que té molta més facilitat per torçar-se el turmell. Mentre que abans caminava per un terreny irregular i no passava res, ara de cop i volta es converteix en un terreny perillós perquè sent que es torçarà el turmell en qualsevol moment”, afirma el doctor Jordi Vega.

Segons la gravetat de la lesió hi ha tres graus d’esquinç de turmell, sent el tercer el que reverteix més gravetat. “Amb un esquinç de turmell de grau tres”, explica el doctor de la Unitat de Peu i Turmell d’iMove Traumatologia, “aquesta inestabilitat pot aparèixer encara que la recuperació s’hagi fet correctament”. I prossegueix: “En la resta de casos, en lesions de grau 2 o fins i tot en algunes de grau 1, el que pot passar és que encara que la lesió sigui molt petita i la recuperació sigui correcta, la lesió del lligament no cicatriu. Aquesta no cicatrització pot implicar algun dèficit del lligament i això provocarà com a resultat una inestabilitat crònica de turmell”.

Tractament de la inestabilitat crònica de turmell

Aquesta microinestabilitat de turmell “l’estem tractant quirúrgicament amb uns resultats excel·lents”, diu el doctor Jordi Vega. Abans, el tractament que s’aplicava per a aquests casos era conservador i es basava en la restricció de l’activitat. “Si sentien dolor jugant a futbol, ​​se’ls deia que no juguessin o que juguessin menys”, descriu. Són mesures que se segueixen prescrivint però “van en detriment de l’articulació i, a la llarga, provoquen altres lesions secundàries que quan passin els anys seran més difícils de solucionar”, argumenta. “Per això en persones joves actives que tenen aquest problema, us recomanem sempre operar-se“, conclou l’especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia de l’equip iMove Traumatología.

Notícies relacionades

Veure més notícies