Blog iMove

La fisioteràpia i la rehabilitació, claus en el tractament de l’ELA 

La fisioteràpia i la rehabilitació tenen un paper fonamental per fer front a l’atròfia muscular causada per aquesta malaltia neurodegenerativa.

L’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) és una malaltia neurodegenerativa que afecta les cèl·lules nervioses al cervell i la medul·la espinal. La degeneració de les neurones esmentades disminueix la capacitat del cervell d’iniciar i controlar el moviment muscular provocant una paràlisi progressiva en la persona afectada. 

Unes 4.000 persones cada any pateixen l’ELA a Espanya, i cada any es diagnostiquen uns 900 casos nous, segons xifres de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). La malaltia sol aparèixer més sovint en les edats compreses entre els 55 i els 65 anys, encara que també pot afectar persones més joves o més avançades. Els homes presenten una incidència lleugerament més elevada que les dones.

A hores d’ara, no hi ha una cura per a l’ELA, però hi ha tractaments que permeten alentir el seu avenç, perllongar l’esperança de vida i millorar la qualitat de vida de les persones que la pateixen. “El tractament de l’ELA ha de ser integral i multidisciplinari”, afirma la doctora Mónica Povedano, especialista en Neurofisiologia de la Unitat Neuromuscular d’iMove Traumatologia. Degut a que la malaltia afecta diferents òrgans i funcions, convé que el pacient es posi en mans d’“unitats de gestió multidisciplinar, així s’aconseguirà tractar els símptomes correctament i augmentar la supervivència”, remarca. Aquestes unitats les integren neuròlegs experts en la malaltia de l’ELA juntament amb especialistes de múltiples disciplines com els pneumòlegs, digestòlegs, nutricionistes o fisioterapeutes.

Exercicis personalitzats de rehabilitació i fisioteràpia per tractar l’ELA

El tractament de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica combina l’ús de medicaments amb teràpies diverses. “El tractament farmacològic està destinat, per una banda, a millorar la situació de la motoneurona, per alentir el procés de degeneració. I, de l’altra, a mitigar determinats símptomes, com ara la rigidesa, els espasmes, o el trastorn de l’habilitat emocional”, afirma la doctora Mónica Povedano.

La fisioteràpia i la rehabilitació tenen un paper fonamental en el tractament de l’ELA per fer front a l’atròfia muscular. “No serà possible recuperar la força que ha perdut el pacient, i per això la feina s’enfocarà a mantenir el to muscular i mitigar el dolor per la falta de mobilització”, exposa l’experta.

La fisioterapia y la rehabilitación desempeñan un papel fundamental en el tratamiento de la ELA para hacer frente a la atrofia muscular. “No será posible recuperar la fuerza que ha perdido el paciente, por lo que el trabajo se enfocará en mantener el tono muscular y mitigar el dolor por la falta de movilización”, expone la experta. 

Als estadis inicials de la malaltia, el treball de fisioteràpia s’enfocarà en teràpia activa basada en exercicis globals i específics per mantenir la funcionalitat musculoesquelètica i cardiorespiratòria. A mesura que progressin els símptomes i el pacient vagi perdent més mobilitat, s’anirà evolucionant cap a les tècniques actives-assistides i passives, utilitzant la teràpia manual, les mobilitzacions, els estiraments i el tractament postural.

A la recerca d’una cura definitiva

En els darrers anys s’han produït avenços importants en el coneixement de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica, i s’ha incrementat el nombre d’assajos clínics dirigits a trobar nous fàrmacs i tractaments efectius. Un dels més recents, “se centra en les tipologies de la malaltia genèticament determinades, és a dir, que coneixem el gen vinculat. Per a aquest tipus ja s’estan duent a terme assajos clínics amb maneres d’actuar dirigides directament contra aquest gen, per això s’obre un nou horitzó de possibilitats per a les persones malaltes”, conclou l’especialista de la Unitat Neuromuscular d’iMove.

Notícies relacionades

Veure més notícies