Blog iMove

Electromiografia, EGM, electromiograma. Què és? ¿Per què servix? ¿És dolorosa?

Una electromiografia és una prova funcional de diagnòstic que realitzen neuròlegs o neurofisiòlegs per analitzar la salut dels músculs i les cèl·lules nervioses (neurones motores) a qualsevol part del seu recorregut. També serveix per identificar malalties que afecten el múscul, és a dir, qualsevol malaltia que afecta el sistema nerviós perifèric.

Es tracta d’una prova dinàmica, on el primer que fa el neuròleg o el neurofisiòleg és preguntar els símptomes del pacient, es realitza una exploració neurològica, i en funció d’això l’especialista coneixerà quins nervis, quins músculs haurà d’interrogar. Al llarg de la prova, en funció del que vagi trobant s’estendrà més o menys, descriu doctora Valentina Vélez, membre de la Unitat Neuromuscular d’iMove.

Una electromiografia en realitat consta de dues parts: un estudi de conducció nerviosa i una EMG amb agulla. L’estudi de conducció nerviosa consisteix en fer uns petits cops de corrent a través de la col·locació d’uns elèctrodes a la pell, a l’àrea que s’experimenten els símptomes. Aquests registren la velocitat i la força dels senyals elèctrics entre diferents punts amb l’objectiu d’avaluar la comunicació les neurones motores amb els músculs.

La segona part, a l’electromiografia amb agulla, s’insereixen elèctrodes al múscul a través d’una agulla. Aquests avaluen el potencial muscular i l’activitat elèctrica dins del teixit muscular a dos nivells, quan el múscul està contret o està en repòs. Un cop finalitzada la prova, es retiren els elèctrodes.

Una electromiografia és una prova que es pot fer a les mans, als peus, a la columna, excepcionalment es pot fer també a la cara, en funció del símptoma que el pacient tingui.

Quina informació ens aporta una electromiografia?

L’electromiografia s’utilitza per diagnosticar o descartar una sèrie d’afeccions que afecten els nervis i els músculs. Els resultats daquesta prova poden revelar una disfunció nerviosa, una disfunció muscular o problemes en la transmissió de senyals de nervis a músculs.

Segons la Dra. Vélez, és possible descobrir diferents malalties “des d’aquelles que poden afectar les arrels nervioses a nivell de la columna, és per això que moltes vegades quan els traumatòlegs sospiten una patologia de la columna cervical o lumbar es recolzen apart de les proves de imatge amb una electromiografia per veure si hi ha alguna arrel nerviosa que pateix”. També serveix per veure si existeix alguna malaltia que afecta els nervis, per exemple, la síndrome de Túnel Carpià, una patologia molt prevalent on un nervi que va a la mà està comprimit i de vegades s’ha d’intervenir.

A continuació, la doctora descriu alguns dels signes o símptomes que podrien indicar un trastorn nerviós o muscular i pels quals un especialista podria sol·licitar una electromiografia:

  • Debilitat muscular.
  • Formigueig.
  • Entumiment.
  • Rampes.
  • Paràlisi.
  • Moviments involuntaris (tics).
  • Dolor a les extremitats.

És una prova dolorosa?

Per la gran majoria dels pacients, la prova, més que dolorosa és molesta. Els elèctrodes que s’utilitzen creen uns petits estímuls de corrent, i l’agulla que es fa servir, que és una agulla molt fina, pot molestar, però normalment és molt tolerable. Un cop acaba la prova el pacient no sent res ni té cap mena de dolor, manifesta la doctora.

Segons doctora Valentina Vélez, es tracta d’una prova que és molt segura, de fet, aquesta prova té molt poques contraindicacions i es pot fer en lactants, en nens, en persones adultes i en persones grans. Tot i això, l’especialista destaca que qualsevol persona que es faci una electromiografia haurà d’informar en cas de:

  • Portar un marcapassos o qualsevol altre dispositiu mèdic elèctric
  • Si es pren medicaments anticoagulants
  • Si està diagnosticat d’hemofília, un trastorn de coagulació de la sang que provoca sagnat perllongat

De mitjana, una electromiografia pot durar entre 10 i 30 minuts. Tot dependrà de si en les primeres exploracions ja s’obté informació o si cal prolongar la prova per observar altres nervis o músculs.

La recomanació de l’especialista per a totes aquelles persones que s’han de fer una electromiografia és que els dies previs a la prova no faci exercici intens. “Els pacients es poden moure i fer vida normal, però es recomana no fer exercici físic intens”comenta la doctora. No es necessari anar a la prova en dejú, però es important que els pacients no posin crema al cos el mateix dia de la prova, perquè pot afectar en la col·locació dels elèctrodes.

Pots veure un vídeo explicatiu a continuació:

Notícies relacionades

Veure més notícies